Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, μέσα από ένα λεπτομερές άρθρο του στη Νέα Σελίδα, αναλύει όλες τις πτυχές του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού συστήματος.
«ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα ζήτημα που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Τόσο τους νυν εργαζόμενους, όσο και τους ηλικιωμένους, τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και εκείνους που έχοντας δουλέψει σκληρά όλα τους τα χρόνια, φτάνουν στο σημείο που επιθυμούν πλέον να ανταμειφθούν για τον κόπο τους και τη συνεισφορά τους.
Η δημοσιονομική κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, συνδυαστικά με το οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αποτέλεσαν παράγοντες αποσταθεροποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, απειλώντας το με οικονομική ασφυξία. Υπό τους όρους αυτούς, η αναζήτηση ενός νέου ασφαλιστικού μοντέλου προσαρμοσμένου στα εθνικά μας δεδομένα, ήταν επιβεβλημένη.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα των 3 πυλώνων, αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Στον πρώτο πυλώνα, διατηρούμε το διανεμητικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κύριας σύνταξης, ενώ παράλληλα προχωράμε και σε σημαντική μείωση των εισφορών, αυξάνοντας αυτομάτως το διαθέσιμο εισόδημα.
Η μεγάλη αλλαγή έρχεται στον δεύτερο πυλώνα, που αφορά στην εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στην επικουρική ασφάλιση, για τους νέους ασφαλισμένους. Με τη μετάβαση αυτή, η χώρα μας ακολουθεί συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζονται ήδη εδώ και δεκαετίες σε πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η επικουρική εκσυγχρονίζεται, θωρακίζεται από τους κινδύνους που ήδη αναφέραμε, ενώ πλέον οι νέοι ασφαλισμένοι επωφελούνται από βελτιωμένες αποδόσεις και παροχές.
Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή κάτι που γίνεται ήδη σήμερα, αλλά δίνοντας φορολογικά κίνητρα.
Η Ομάδα Εργασίας που θα επεξεργαστεί το σχέδιο οργάνωσης της νέας επικουρικής και τον τρόπο μετάβασης έχει συσταθεί, και το πόρισμά της θα παραδοθεί αρχές Οκτωβρίου. Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικό του ατομικό λογαριασμό, έναν «κουμπαρά» στην ουσία. Οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, θα επενδύονται, με τον ασφαλισμένο να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την επενδυτική του στρατηγική και να λάβει τις αντίστοιχες αποδόσεις.
Έτσι σταδιακά, η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, ενώ σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, το υπό διαμόρφωση σχέδιό μας θα εφαρμοσθεί καταρχήν σε όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 01.01.2021.
Άλλα στοιχεία του νέου συστήματος είναι η υποχρεωτικότητα της επικουρικής για όλους, η δυνατότητα επιλογής μείγματος εφάπαξ/ μηνιαίας παροχής και η ηλικία λήψης της σύνταξης.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικό επενδυτικό φορέα, πέραν του κρατικού. Οι φορείς αυτοί θα μπορούν να είναι επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, πάντα στο πλαίσιο ενός αυστηρού καθεστώτος ελέγχου και επίβλεψης από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΕΠ, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται, σε διαχειριστή της νέας επικουρικής, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος φορέας επενδυτικής στρατηγικής, ενώ βασικό ρόλο έχει και η σημερινή εταιρεία διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.
Εργαζόμαστε εντατικά για την ομαλή μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, με την απόλυτη εξασφάλιση των σημερινών παροχών. Ακριβώς επειδή οι σημερινοί ασφαλισμένοι παραμένουν στο ισχύον σύστημα και καταβάλλουν εισφορές, το έλλειμμα του νέου συστήματος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Οι αρχικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος τα επόμενα 40 χρόνια, το σωρευτικό κόστος της μετάβασης αυτής δεν θα ξεπερνά το 0,5%, του σωρευτικού ΑΕΠ. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση της μετάβασης θα προέλθουν τόσο από την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ως Πολιτεία, στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης, θα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Η πλήρης μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα, σημαίνει και κάτι ακόμα μεγαλύτερο για την ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά, δημιουργούμε στο ασφαλιστικό, κεφάλαια που θα επιστρέφουν στην οικονομία υπό μορφή επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Σημαντικό κομμάτι αυτών θα τα διαχειρίζονται Έλληνες θεσμικοί επενδυτές. Ενώ σήμερα, τα κεφάλαια που επενδύονται από το ασφαλιστικό στην ελληνική οικονομία είναι λιγότερο από 1% επί του συνολικού ΑΕΠ, με την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα, τα κεφάλαια θα ξεπερνούν τα 50 δις…»
Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας παρακάτω:
To νέο επικουρικό σύστημα και η σημασία του by Notis Mitarachi on Scribd